Exchange 2013 | unable to load Exchange Admin Center ( ECP )

For somedays I was struggling with a server where exchange 2013 was located on.
I was unable to access the Exchange Admin Center webpage and found out that several important services didn’t start.
Note: This issue produce also slow login to the server it takes a while when you can login. When you login it should be going face on Windows server 2012.
The services which were not started were:
Net.Msmq Listener Adapter
Net.Pipe Listener Adapter
Net.Tcp Listener Adapter
Windows Process Activation Service
World Wide Web Publishing Service
After some searching it was related to the Windows Process Activatino Serivce.

When you search on Error 13: The Data is invalid. Than you will get to know that the issue is related to some configuration files in c:\Windows\System32\Inetsrv\config

To solve this issue. you need to replace the applicationHost.config from a backup file which is located :

Copy the applicationHost.config to the c:\Windows\System32\inetsrv\config.
You get some security warnings, but proceed to copy the file.
After this i was able to start the Windows process Activation Services and the other services which were not started. Like:

5 thoughts on “Exchange 2013 | unable to load Exchange Admin Center ( ECP )”

  1. I know this is an old post, but my “C:\Windows\System32\inetsrv\” folder is empty. Checked an old backup, it has always been empty. So now how do I activate Net.Msmq?

Leave a Reply to Chris Cancel reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

%d bloggers like this: